maanantai 22. joulukuuta 2014

Milja Kaunisto: Synnintekijä

Alkuteos: 2013 (ilm.)
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 308
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-9526-1
Muoto: Nidottu
Sarjamerkintä: Olavi Maununpojasta kertovan sarjan 1. kirja
Peukku: ^^b

*Kun Olavi Maununpoika, vastavihitty pappi ja Turun piispa Maunu Tavastin ottopoika, lähestyy Pariisia, hän haistaa ensimmäiseksi kaupungin löyhkän. On vuosi 1425, sydäntalvi, ja Itämään kirkasotsaiselle nuorukaiselle avautuu uusi maailma houkutuksineen ja hirvittävyyksineen. Sorbonnen yliopiston oppilaana hän muuntaa nimensä komeaan latinankieliseen asuun, hänestä tulee Olaus Magnus.

Olauksen huomio kiinnittyy Sorbonnen kirkkaimpaan älyyn, Miracle de Servièresiin, ja he ystävystyvät. Miracle kutsuu Olauksen perintölinnaansa Etelä-Ranskaan, ja hän lähtee, vaikka aavistaa, että siitä tulee hänen hurskaan elämänsä taitekohta. Kesä maaseudulla on löytöretki yltäkylläisyyteen ja kiellettyyn intohimoon. Kun Olaukselle selviää Miraclen häpeällinen menneisyys, joutuu koetukselle myös hänen oma minuutensa.

Milja Kaunisto kuljettaa tarinaa hengästyttävällä otteella. Kerronta on täytetäistä ja eläytyvää, kieli runsasta ja häpeilemätöntä. Olavi Maununpoika oli Sorbonnen yliopiston ainoa suomalainen rehtori, Jeanne d'Arcin aikalainen ja Turun piispa. Synnintekijä kertoo hänen oppivuosistaan Pariisissa, mutta pääosaan nousee myös rietas ja armoton keskiajan Eurooppa. Romaani saa jatkoa Kauniston seuraavissa teoksissa, jotka kertovat Olavi Maununpojan myöhemmistä elämänvaiheista.*



On sanottava, että tässä on puhutteleva esikoisteos. Se on kirjoitettu todella hyvin ja kiintoisasti. Henkilöhahmoihin on paneuduttu, he elävät ja ovat oikeastikin kiinnostavia. Heissä on persoonaa ja he ilmentävät aikaansa hyvin. Tapahtumapaikat ja tavat, kaikki tuntuu aidolta ja uskottavalta. Lukijan on todella helppo kuvitella itsensä 1400-luvun Eurooppaan. Kaikkea tulee käytetty kieli. Kerronta on oikeasti hyvää ja todella luettavaa. Asioista puhutaan avoimesti ja rehellisesti ihan niiden oikeita nimiä käyttäen. Tosin tässä on otettava huomioon, että osa kielellisistä ilmauksista tosiaan kuvastaa juuri keskiajan kieltä ja harvinaisempia tai vähemmän käytettyjä sanoja ja sanontoja on monia. Niissä asuu yksi kirjan ehdottomista rikkauksista.

Kirjan tapahtumat etenevät vauhdilla. Lukija ei todellakaan ehdi kyllästymään tai pitkästymään. Koko ajan ollaan menossa, mutta minne? Synnintekijässä pääsee lukijakin pohtimaan maallista suurempia kysymyksiä yhdessä Olavi Maununpojan kanssa. Ja vaikka kirjan päähenkilö onkin pappi, ei kirja silti sisällä ylen määristä hurskastelua. Oikeastaan kirja ennemminkin tarjoaa rehellisen kuvan siitä, ettei kaikki kirkon piirissä todellakaan ole ollut - eikä tule olemaankaan - niin puhdasta ja siveellistä kuin mitä väitetään.

Tässä on ehdottomasti kirja ja kirjailija, johon kannattaa tutustua! Itse ainakin tulen ottamaan seuraavan osan lukuun tässä jossain vaiheessa. Sen verran kiintoisa tapaus on kyseessä.

1 kommentti:

  1. Minä tykkäsin itse asiassa toisesta osasta enemmän kuin tästä ensimmäisestä, vaikka Synnintekijääkin pidin hyvänä. En malttaisi odottaa ensi kuussa ilmestyvää päätösosaa. Toivon sen olevan ainakin yhtä hyvä kuin edeltäjänsä.

    VastaaPoista