maanantai 15. helmikuuta 2016

Salla Simukka: Minuuttivalssi

Alkuteos: Minuuttivalssi (2004)
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 191
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-8576-3
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Huom: Kääntökirja teoksen Kun enkelit katsovat muualle kanssa
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3 ja 17

*Kun enkelit katsovat muualle ja Minuuttivalssi kertovat kahden tytön kauniin ja rehellisen rakkaustarinan. Salla Simukan teosten odotettu uusintapainos.


Hän ei ehkä koskaan saa tietää sitä. Mutta hän oli ensimmäinen enkelini.” Kirsikka on kirjoittamista harrastava lukiolaistyttö, joka on rakastunut Susannaan. Niin yksinkertaista se on. Paitsi että ensirakkaudessa mikään ei ole koskaan yksinkertaista.


Vuosina 2002 ja 2004 ilmestyneiden kirjojen sanoma rehellisyydestä ja rakkaudesta on yhä äärimmäisen ajankohtainen. Kääntökirjassa on lisäksi mukana kirjeitä teosten päähenkilöille.*


Minuuttivalssi jatkaa Kirsikan ja Susannan rakkaustarinaa. Tällä kertaa kertojana on kuitenkin Susanna, joka minulle jää kertojanakin hieman etäisemmäksi. Ehkä vaikutusta on sillä, että siinä missä samaistuminen kirjoittaja-Kirsikkaan oli helppoa, jää musiikkia harrastava Susanna tietyllä tapaa etäisemmäksi.


Tämä kirja avaa kyllä hienosti kahden nuoren naisen elämää ja tunteita. Se, kun on ensimmäistä kertaa lähdetty pois kotoa ja aloitettu oma elämä. Miten rakkaus kestää arkea ja sen välillä olevaa mitäänsanomattomuutta? Kuinka ystävät ja erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat? Entä jos ei tiedäkään täysin, mitä itse haluaa? Simukka osaa kertoa näistä asioista uskottavasti ja tunteella. Teksti on hyvin kirjoitettua ja sympaattista.


Uskon kuitenkin, että lukija joko pitää enemmän Kirsikasta tai Susannasta. Toiseen tytöistä on aina helpompi samaistua kuin toiseen. Sitä kuin huomaamattaan valitsee puolensa. Koska itse pidän enemmän Kirsikasta, tuntui välillä siltä, kuin Susanna valittaisi aivan turhasta. Kuitenkin, kun miettii pidempään, huomaa sen, että parisuhteeseen kuin riitaankin tarvitaan aina kaksi. Ainakin yleensä.

Kumpikin kirja kannattaa ehdottomasti lukea, jotta tarinasta tulee kokonainen ja ehyt. On hienoa, että näitä nuorten naisten kasvukipuja on kuvattu näin kauniisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti