perjantai 1. heinäkuuta 2016

Banana Yoshimoto: Kitchen

Kirjailija: Banana Yoshimoto
Kirja: Kitchen
Alkuteos: キッチン  [Kitchin] (1988)
Suomentaja: Kai Nieminen
Ilmestymisaika: 1995 (ko.painos)
Sivumäärä: 175
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-13669-0
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Huom: キッチン [Kitchin] ilmestyi Kaien-lehdessä marraskuussa 1987 ensimmäisen kerran
満月 [Mangetsu] ilmestyi Kaien-lehdessä 1988, Kitchen 2
ムーンライト・シャドウ [Mounraito shadou] on 1986 kirjoitettu yliopiston estetiikan lopputyö
Lukuhaaste 2016: 1. Ruuasta kertova kirja (25/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 10, 44

*Kitchen on nostattanut maailmalla varsinaisen Banana-manian. Vuonna 1964 syntyneen tokiolaistytön kirjaa on myyty Japanissa miljoonia kappaleita, ja se on käännetty useille eurooppalaisille kielille. Kotimaassaan palkittu kirjailija on vastaanottanut myös Italian Scanno-palkinnon, jonka saajana hän on kaikkien aikojen nuorin. Kiitosta Kitchen on saanut erityisesti tuoreudestaan ja elämäniloisesta asenteesta, jonka avulla nuoret selviävät vastoinkäymisistä voittajina. Orastavan ja surullisenhaikean rakkauden kuvaajana kirjailija on maineensa mittainen.*

Kitchen sisältää kolme pientä tarinaa. Ensimmäisessä, teoksen nimikko tarinassa nuori japanilaisnainen Mikage on juuri menettänyt isoäitinsä, viimeisen elossa olevan sukulaisensa. Hän muuttaa asumaan Tanabeille, nukkumaan näiden sohvalla ja laittamaan ruokaa näiden keittiössä. Omalaatuinen perhe auttaa toisiaan selviytymään. Toinen tarina jatkaa Mikagen tarinaa. Ajassa ollaan menty vähän eteenpäin ja yllättävä kuolema kohtaa jälleen nuorta naista ja Tanaben perhettä. Nuorten on jälleen tukeuduttava toisiinsa ja hyvään ruokaan selvitäkseen menetyksestä. Kolmas tarina kertoo Satsukista, joka on menettänyt rakastettunsa onnettomuudessa. Rakastetun veli ja salaperäinen Urara auttavat juoksemalla pahaa oloaan purkavaa nuorta naista selviytymään menetyksen tuskasta ja jatkamaan eteenpäin.

Kaikkia kirjan tarinoita yhdistää läheisten menetys ja siitä selviäminen. Toiset purkavat tilannetta liikkumalla ja toiset taas aloittamalla uuden suunnan - tässä tapauksessa ruuanlaiton. Jokaisessa tarinassa menetystä käsitellään kauniin harmonisesti, naiset pohtivat tunteitaan ja myös läheistensä tunteita ja ajatuksia. Japanilaista sielunmaisemaa pääsee seuraamaan hyvältä paikalta ja elämänmeno on kuvattu hyvin todentuntuisesti.

Itse pidän kovasti Kitchenin tunnelmasta. Keittiö on tärkeä osa japanilaista kotia, monessa taloudessa se on oikeastikin kodin sydän. Lisäksi kirja näyttää kahden naisen selviytymistarinat. Surusta ja menetyksestä voi päästä eroon. Jokaisella on omat tapansa käsitellä suruaan ja heille pitää antaa siihen mahdollisuus. Se voi viedä aikaa, mutta se on sen arvoista.

Yoshimoto on runollinen kirjoittaja. Hänen tekstinsä on soljuvaa ja helppolukuista. Vaikeita asioita on käsitelty hyvin ja tyylillä. Tutustumisen arvoinen japanilainen kirjailija, joka pitää tekstinsä helposti lähestyttävinä ja kauniina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti