sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Eeva-Liisa Kinnunen: Kufitarten ja staalojen mailla

Alkuteos: Kufitarten ja staalojen mailla (1991)
Kuvittaja: Markku Tanttu
Teksti: Eeva-Liisa Kinnunen
Ilmestymisaika: 1991 (ko.painos)
Sivumäärä: 56
Kustantaja: SKS
ISBN: 951-717-667-8
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 22. Kuvitettu kirja (29/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 18, 38, 39, ja 47

*Pohjolasta, saamelaisten maasta ovat peräisin tämän kirjan tarinat. Erämaat tuntureineen, poroineen, kotineen ovat niiden tapahtumapaikkoja. Päähenkilöinä seikkailevat ihmisten lisäksi kufittaret eli maahiset, joiden kanssa on useimmiten tultu hyvin toimeen. Toisenlaisia ovat staalot, ilkeät ja vahvat rumilukset, jotka ovat aiheuttaneet monta harmia ja monenlaisia välienselvittelyjä. Tavallisesti ihminen oveluudellaan voittaa tyhmän staalon.

Tarinat kertovat myös revontulten synnystä, seitojen palvonnasta, noidista ja etiäisistä. Ne kertovat ihmisistä, jotka ovat eläneet kiinteässä yhteydessä luontoon, sitä kunnioittaen ja kuunnellen. Väkeviä, mielikuvitusta kiehtovia tarinoita.*



Nämä tarinat ovat kaikki melkoisen lyhyitä ja nopeasti luettavia. Mitä mainioimpia pieniin satuhetkiin, joskin joidenkin aihe voi olla kaikkein pienimmille liikaa. Sen sijaan näkisin nämä erittäin mukaviksi kerrottaviksi vaikka leirinuotiolla alakouluikäisille. Ja miksei vaikka vanhemmillekin. Itse ainakin nautin näitä tarinoita lueskellessani. Ne avasivat minulle kokonaan uutta kansansatuperinnettä, sillä vaikka jotain saamelaisten saduista tiesin aikaisemmin, olivat kaikki sadut minulle uusia. Joitain pieniä yhtymäkohtia saatoin havaita joihinkin aikaisemmin lukemiini satuihin, mutta en paljoa. Uskon tämän kirjan siten sisältävän uutta ja erilaista miltei kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti