sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Tuomas Hoppu: Sisällissodan naiskaartit

Alkuteos: Sisällissodan naiskaartit : suomalaisnaiset aseissa 1918 (2017)
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 315
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-24-0559-6
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja (43/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 8, 11, 12, 22, 34, 47, 48 ja 49

*”Naiskaartilaisuus yhdistyi ennen kaikkea nuoriin naimattomiin naisiin.”

Suomen sisällissodassa 2 600 naista tarttui aseisiin. Muutamat heistä taistelivat valkoisten puolella. Varsinaiset naiskomppaniat syntyivät kuitenkin punakaartien yhteyteen. Osa naisista ryhtyi sotimaan Venäjällä syntyneiden naissotilaspataljoonien esimerkistä, osa solidaarisuudesta työväenasiaa kohtaan. Naiskaartit olivat osoitus siitä, että naisen yhteiskunnallinen asema oli muuttumassa.

Sisällissodan naiskaarteissa tutkija Tuomas Hoppu käy läpi aseistettujen naisten sisällissodan vahvalla historiantutkijan auktoriteetilla. Kirja on kattavin naiskaarteista tehty teos. Sen lopussa on myös listaus kaikista noin kolmestakymmenestä sisällissodan naiskaartista.*



Vahvalla asiantuntemuksella kirjoitettu teos, joka käy naiskaartien vaiheet läpi alusta loppuun. Teos vilisee mainintoja ja viittauksia taisteluihin ja muihin tapahtumiin, joten jonkinlainen yleistietämys on hyväksi ja helpottaa hahmottamista. Välillä teksti menee pikkutarkkuuksiin, välillä asioita käsitellään laajemmin. Tunnustan, että itselläni ei aina mielenkiinto tahtonut riittää, joten lukeminen eteni hitaasti pätkä kerrallaan. Uskon kuitenkin vahvasti, että historiasta kiinnostuneille tämä on todella mielenkiintoinen teos. Itselleni se antoi aivan uuden näkökulman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti