keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Tiina Raevaara: Laukaisu

Alkuteos: Laukaisu (2014)
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 120
Kustantaja: Paasilinna
ISBN: 978-952-299-017-4
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 45. Kirja kertoo suomalaisesta naisesta (2: 28/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 19, 20, 25, 39, ja 47

*Yhteen päivään voi mahtua koko elämä. Laukaisu kuvaa juuri sellaista päivää, päivää, jolloin Pauliinan ja Kerkon perhe-elämä suistui kohti tuntematonta.*



Kirjan tapahtumat kerrotaan jälkikäteen ja sellaisen henkilön toimesta, joka oikeastaan ei ole kaikkea nähnyt. Hän on Pauliinan vanha luokkatoveri, joka on aikoinaan ja ilmeisesti edelleenkin ihastunut tähän. Hän kuvaa rauhallisesti ja tarkasti Pauliinan päivän aamusta iltaan, olettaen ja aavistaen ja jättäen lukijan koko ajan arvailemaan mitä lopussa tulee tapahtumaan. Hänen puheensa ja juttunsa, viittaukset tapahtumiin ja toisten, Pauliinan nähneiden ihmisten ajatuksiin, ohjaavat lukijaa kohti jonkinlaista aavistusta. Ja vaikka kaikki vihjeet ovat edessä, vaikka ne tarjoillaan esille, pääsee loppu silti yllättämään.

Tässä oli nopealukuinen ja ainakin itselleni erilainen kirja. Tunnustan, että tähän tartuin takakannen lupaaman yhden päivän ja koko kirjan lyhyyden takia. Tällä kertaa se antoi minulle uuden lukukokemuksen, joka ei ollut sieltä pahimmasta päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti